fbpx

 Preparare: 1 ora        Gătire: 1 ora si 20 minute         Număr de porții: 1        Dificultate: greu

Tonul este un pește care are un loc special la noi în suflet, carnea acestuia este deosebită prin textură și gust. Putem să vă recomandăm din tot sufletul să faceți tot posibilul să gustați o bucată proaspată de ton măcar odată în viață fiindcă nu veți regreta. Astăzi am asortat tonul cu un risotto cu roșii cherry bacon și porumb peste care am turnat un sos clasic din bucătăria franceză, beurre blanc. Este o rețetă cu un grad ridicat de dificultate, dar cu puțină ambiție și răbdare, oricine poate să o pună în practică.

Ingrediente:

Risotto:

ceapă albă – 100 gr.
ulei vegetal – 70 ml.
ulei de măsline – 30 ml.
vin alb sec – 200 ml.
orez risotto – 500 gr.
supă de pui – 1,5 l.
parmezan – 150 gr.
sare – după gust
piper – după gust

Sos beurre blanc:

pătrunjel – 15 gr.
cimbru verde – 15 gr.
busuioc verde – 15 gr.
usturoi – 40 gr.
ceapă albă – 100 gr.
boabe piper nebru – 10 bucăți
ulei de măsline – 10 ml.
vin alb sec – 150 ml.
unt nesărat – 450 gr.
lămâi – 2 bucăți
capere – 40 gr.
sare după gust

ton – 200 gr.
risotto – 300 gr.
unt – 20 gr.
roșii cherry – 35 gr.
bacon prăjit – 30 gr.
porumb – 25 gr.
parmezan – 25 gr.

avocado – 1 bucată

Instrucțiuni rețetă:

Orez risotto:

 • Pentru orezul risotto am folosit o rețetă clasică plină de savoare și usor de gătit. Secretul acestei rețete constă în faptul că va trebuii să amestecăm în mod continu pentru a nu se arde orezul și să adăugăm lichidul (supa de pui în cazul nostru), puțin câte puțin. Pentru început vom curăța și vom toca mărunt ceapa alba, după care o vom pune într-o oală cu circumferița mare și cu un fund gros pentru o gătire cât mai uniformă. Vom călii ceapa albă în uleiul vegetal și cel de măsline la foc mediu până prinde o culoare ușor aurie (aveți grijă să nu prăjiți ceapa prea tare fiindcă va da un aspect neplăcut orezului risotto).

ton cu risotto si sos beurre blanc

 • După ce s-a călit ceapa vom adăuga orezul risotto și vom lăsa la foc mediu circa 10 minute pentru a prinde puțină culoare orezul (amestecând continu), după care vom adăugă vinul alb sec și vom lăsa la fiert până se reduce vinul cam la jumătate, nu uitați să amestecați în mod continu pe fundul oalei fiindcă astfel se va arde orezul. După ce s-a redus vinul vom începe să adăugăm supa de pui puțin câte puțin (dacă nu doriți să folosiți supă de pui se poate folosii orice bază de supă, cum ar fii de pește, homar, vegetale, vită sau chiar apă), amestecând în mod continu până introducem toată cantitatea de supă de pui. Orezul risotto va trebuii să aibe o consistență cremoasă, dar totodată să aveți grijă să nu îl fierbeți prea mult, bobul de orez trebuie să-și păstreze consistența și să fie ușor crocant, tot procesul de gătire ar trebui să fie în jur de 45 de minute.
  La final asezonăm cu sare și piper. Înainte să luați orezul de pe foc, introduceți parmesanul, noi am folosit 150 gr. de parmesan pentru a da o consistență și mai cremoasă orezului, însă cantitatea de parmesan se poate modifica în funcție de preferințele fiecăruia. Din cantitățile acestei rețete veți obține 1,5 kg. de orez risotto, iar noi vă recomandăm să folosiți circa 300 gr. de orez risotto pentru o porție, rețeta de orez risotto fiind pentru 5 porții.

Sos beurre blanc:

 • Vom folosi o oală medie cu un fund gros, pe care o vom pune la foc mic. Introducem verdețurile, ceapa albă tocată mediu, usturoiul pisat, boabele de piper negru și uleiul de măsline extra virgin lăsându-le să se rumenească la foc mic. După ce observăm că se rumenește bine ceapa și începe să prindă o culoare aurie introducem vinul alb sec și amestecăm în tigaie (vinul alb se va reduce și va extrage toată savoarea din verdețuri, ceapă și usturoi).
  Vom lăsa să se reducă lichidul până aproape nu mai este nimic în oală (acest pas este foarte important fiindcă dacă avem prea mult lichid nu vom reușii să emulsificăm untul în sos, un truc folosit frecvent de bucătari este de a folosi la acest pas cam 50 ml. de smântână de gătit, aceasta va ajuta la o mai bună emulsificare, dar dacă veți respecta pașii nu veți avea nevoie de acest truc, totuși e bine să-l țineți minte în orice eventualitate), după care vom tăia untul în cubulețe de 1 centimetru, pătrat și îl introducem treptat câte 5 cubulețe odată și amestecând cu telul în mod continuu, până introducem tot untul în oală. Nu uitați că în tot acest timp să aveți focul la minim.
  După ce am incorporat tot untul în sos, vom stinge focul sub oală și vom stoarce cele două lămâi în sos, continuând să amestecăm sosul în mod continuu. Tot ce ne rămâne de făcut acum este să punem sare după gust și sosul nostru beurre blanc este gata. Singurul lucru care ne mai rămâne de făcut este să-l trecem printr-o sită foarte fină pentru a înlătura verdețurile și toate ingredientele solide și vom obține un sos cremos și dens. Vă recomandăm să-l păstrați într-un loc călduț (în jur de 27 grade celsius)
  La final adăugăm capere și amestecăm cu grijă.
  Din cantitățile pe care le-am pus în rețetă va ieși circa 600 ml. și vă recomandăm să folosiți circa 30 ml. pentru o porție. Dacă 20 de porții este mult prea mult pentru planurile pe care le aveți, atunci este bine să reduceți doar cantitatea de unt și lămâie pe care o folosiți și să păstrați restul de ingrediente la fel, veți obtine același rezultat (de asemenea este bine să jonglați cu cantitatea de lămâie sare și piper folosită pentru a face sosul pe gustul fiecăruia).
 • Reîncălzim risottoul cu puțin unt și adăugam roșiile cherry, baconul prăjit și porumbul. În timp ce se încălzește risottoul, punem o tigaie non aderentă la foc mare și asezonăm tonul proaspăt cu sare și piper după gust. Prăjim tonul circa 10 secunde pe ambele părți și îl scoatem din tigaie. Acesta trebuie să fie crud în interior și să aibe o crustă crocantă la suprafață.
 • La asamblarea farfuriei vom așeza risotto, peste care vom pune tonul feliat, iar pe margini așezam avocado, peste toate turnam sosul beurre blanc.

Leave a Reply

Your email address will not be published.