fbpx

 Preparare: 30 minute        Gătire: 40 minute         Număr de porții: 1        Dificultate: greu

Quiche este un preparat care are la bază origini germane însă cu trecerea timpului a ajuns sa fie acceptat și recunoscut ca un preparat clasic al bucătăriei franțuzești. Acest preparat are la bază 3 ingrediente clasice:ou, smântână dulce (de gătit) și brânză. De cele mai multe ori acesta poate avea în compoziția sa carne, fructe de mare sau legume. Noi am ales să facem o rețetă mai puțin tradițională de quiche cu fructe de mare, la care am adăugat un sos aioli de ardei roșu copt. Toate acestea le-am servit cu un cruton cilindric de pâine albă și câteva fructe proaspete.

 Ingrediente:

  • 3 ouă proaspete
  • 1 gălbenuș de ou
  • 20 ml. smântână de gătit
  • 20 gr. unt
  • 1 mussel
  • 1 scallop
  • 1 clam
  • 1 shrimp
  • 1 măr
  • 1 kiwi
  • 1 banană
  • 1 căpșună
  • 1 boabă strugure
  • 1/4 lămâie
  • 10 gr. baghetă franțuzească
  • 1 ardei iute roșu
  • 1 ardei gras roșu
  • 25 ml. vin alb sec
  • 100 ml. ulei
  • pătrunjel
  • sare după gust
  • piper după gust

Quiche 

  • Pentru prepararea quiche-ului, batem într-un bol cele 3 ouă proaspete împreună cu smântână dulce, sare și piper până când acestea vor avea o consistența omogenă, urmând să le trecem printr-o sită fină pentru a înlătura orice impurităti sau cocoloașe provenite de la ouă.
  • Noi am folosit o formă rotundă, cu margini detașabile, cu diametrul de 10 cm, care a fost unsă în prealabil cu unt pentru a preveni prinderea oului de aceasta.
  • La această etapă, în cazul în care nu aveți o formă, se poate folosi o crustă de plăcintă (având grijă ca această crustă să nu fie dulce) în care se va turna mixul de ou și va fi introdus la cuptor. Acesta va fi copt în funcție de crusta aleasă.
  • Revenind la rețeta noastră, dupa încălzirea cuptorului în prealabil la 175 de grade celsius, am introdus forma cu mixul de ou și îl lăsăm la copt circa 15-20 de minute (timpul de coacere variază în funcție de modelul cuptorului folosit).
  • Cea mai bună modalitate de a verifica dacă quiche-ul este copt este de a folosi o frigăruie de lemn pe care o introducem pentru a verifica daca are o consistență fermă și omogenă.

 

Quiche cu fructe de mare și aioli de ardei roșu copt

Fructe de mare 

  • Punem la foc mare o tigaie non-adezivă în care topim 50 de grame de unt sărat. Atunci când acesta capătă o culoare ușor maronie, se adaugă scallop-ul, se rumenește bine pe o parte, se întoarce și se adaugă shrimp-ul. Dupa ce aceștia prind o culoare aurie pe ambele părți adăugăm clam-ul, mussel-ul și vinul alb și se acoperă tigaia cu un capac lăsând totul să fiarbă în aburi, până când mussle-ul și clam-ul se deschid.
  • În momentul în care mussel-ul și clam-ul se deschid vom adăuga zeama de lămâie, sare și piper după gust.

Aioli 

  • Deși sosul aioli în varianta clasică are în componența sa usturoi, ulei de măsline și în cele mai multe cazuri ou, noi am ales o variantă diferită pentru a pune în evidență gustul fructelor de mare.
  • Pentru prepararea sosului aioli am folosit un ardei roșu, copt în prealabil pe cărbune, pe care l-am curațat și introdus într-un blender la viteză mare până la obținerea unei paste omogene. La această etapă se reduce la minim viteza blenderului adăugând gălbenușul mare de ou și treptat uleiul de măsline până la emulsificare.Se adaugă sare și piper după gust. Sosul aioli se trece printr-o sită fină pentru a înlătura eventualele impurități sau bucăți de ardei.

Crutonul de pâine 

  • Crutonul cilindric de pâine albă se obține prin felierea unei baghete franțuzești, foarte subțire (maxim 5 mm) pe care o vom rula pe un cilindru metalic cu diametru de 2 cm. Se pune la cuptor încins circa 30 de secunde la temperatura de 200 de grade celsius. Acest proces necesită multă răbdare și finețe, de asemenea timpul uscare al pâinii variază foarte mult de la un cuptor la altul. Nu vă lăsați descurajați în cazul în care nu veți obține rezultatul dorit de la primele încercări.

Prepararea fructelor

  • Fructele spălate și curățate, le-am tăiat cu o formă tubulară, după care le-am așezat pe o frigăruie de lemn. Acest aranjament de fructe l-am realizat pentru a aduce un aspect vizual mai placut preparatului nostru.

Leave a Reply

Your email address will not be published.