fbpx

 Preparare: 60 minute        Gătire: 120 minute         Număr de porții: 4        Dificultate: medie

Am gândit acest platou de pui pentru a fi servit la o cina mai deosebită pentru trei sau chiar patru persoane. Această rețetă vă va ajuta să puneți un singur preparat pe masă dar totodată veți avea o varietate de sosuri și garnituri la alegere ceea ce face acest platou de pui să fie foarte versatil și ușor de servit la aproape orice eveniment. Sosurile pe care le-am ales se completează unul pe celălalt și împreună cu cartofi dulci și cei obișnuiți vor oferi o savoare și un gust deosebit puiului proaspăt rumenit la cuptor. De asemnea un mare avantaj al acestei retete este ca sosul și cartofii pot fi preparați înainte de momentul în care alegeți să-l serviți, rămânând doar să vă preocupați de rumenirea puiului la cuptor.

 Ingrediente:

Sos de mere:

  • 600 gr. de mere
  • 120 ml. suc de portocale
  • 120 ml. supă de pui
  • 120 ml. smântână dulce

Instrucțiuni rețetă:

Sos de mere:

  • Curățăm de coajă și cotor merele (înlăturăm toți sâmburii fiindcă aceștia vor face sosul amar) și le tăiem cubulețe mici. Într-un blender punem 300 de gr. de mere, sucul de portocale și le facem piure.
  • Punem la fiert într-o cratiță cu fundul gros piureul de mere cu supa de pui și smântână dulce și lăsăm să fiarbă la foc mic până se reduce la jumătate. După ce se reduce compoziția adăugăm restul de 300 de gr. de mere (cubulețe) și lăsăm să fiarbăg încet până se înmoaie merele.

Platou de pui cu sos de mere, vișine și căpșuni

  • Sosul obținut îl facem pasta într-un blender și îl trecem printr-o sită fină pentru a înlătura eventualele impurități sau cocoloașe. Răcim sosul de mere într-o baie de gheață și îl depozităm la frigider până la servire.

Sos de vișine:

  • 15 gr. de unt nesărat
  • 15 gr. făină
  • 125 ml. supă de pui
  • 212 gr vișine (din conservă)
  • 8 gr. de zahăr
  • 3 gr. scorțișoară

Sos de vișine:

  • Într-o cratiță mică topim untul la foc mic și adăugăm treptat făina amestecând continuu pentru a nu se forma cocoloașe. După ce avem o pastă omogenă fără cocoloașe adăugăm treptat supa de pui (încălzită în prealabil) și lăsăm să dea un clocot. Adăugăm sucul de vișine din conservă și lăsăm să crească iar temperatura sosului până dă în clocot amestecând continuu. Adăugăm vișinele și lăsăm la fiert până se înmoaie puțin, după care adăugăm zahărul și scorțișoară și potrivim gustul cu sare dacă este cazul. Răcim sosul acoperit cu folie (pentru a nu se forma pojghița deasupra) într-o baie de gheață și îl depozităm în frigider până la servire.

Sos de căpșuni:

  • 400 gr. de căpșuni
  • 100 gr. de zahăr
  • 30 ml. suc de lămâie
  • 118 ml. de smântână dulce

Sos de căpșuni:

  • Curățăm și spălăm căpșunile și le tăiem în patru după care adăugăm zahărul și lămâia și le amestecăm bine, le lăsăm să se odihnească la frigider 5 ore.
  • Punem căpsuni și sucul obținut într-un blender și pisăm până obținem un suc de o consistență omogenă. Într-o cratița punem la fiert la foc mic sucul de căpșuni și îi fierbem până ce se reduce la jumătate amestecând continuu pentru a nu se prinde de fund. Adăugăm smântână dulce și lăsăm la fiert până se reduce iar la jumătate amestecând continuu. Răcim sosul într-o baie de gheață și îl depozităm la frigider până la servire.

Platou de pui:

  • 1 buc. de pui
  • 700 ml. supă de pui
  • 500 gr. de morcovi
  • 5 gr. de boia
  • 3 gr. tarhon
  • 3 gr. oregano
  • 3 buc. frunze de dafin
  • 10 gr. de pătrunjel
  • 500 gr. de cartofi
  • 500 gr. de cartofi dulci
  • 150 gr. de unt nesărat
  • 100 ml. de lapte
  • sare după gust
  • piper după gust

Platou de pui:

  • Curățăm puiul și îl secționăm (pulpe, aripi și piept), după care îl frecăm bine cu condimente (boia, tarhon și oregano) sare și piper dupa care îl lăsăm să se odihnească pe masă la temperatura camerei 30 de min.
    Curățăm morcovii și îi tăiem rondele după care îi punem în tavă împreună cu foile de dafin, pătrunjelul tocat mărunt și supa de pui. Așezăm puiul peste morcovi în tavă și acoperim cu o folie de aluminiu după care introducem în cuptorul încălzit în prealabil la 235 de grade C.
    Îl lăsăm la cuptor 45 de minute după care înlăturăm folia de aluminu și reducem temperatura cuptorului la 175 de garde C și îl mai lăsăm 35 de minute.
  • În timp ce stă puiul la cuptor vom prepara cartofii piure prin metoda clasică cu unt și lapte după care îi vom asezona cu sare după gust. Cartofii dulci îi vom fierbe în coajă până când sunt ușor de străpuns cu un cuțit după care îi vom scoate din coajă și îi vom mixa la viteză mică cu 50 de gr. de unt până se omogenizează, după care vom asezona cu sare după gust.
  • După ce este gata puiul îl vom scoate din tavă și îl vom așeza pe un platou. Morcovii din tavă îi vom sparge cu grijă cu ajutorul unei furculițe și îi vom amesteca cu 50 de gr. de unt nesărat și îi vom mixa la viteză mică până se va incorpora tot untul după care vom potrivi gustul cu sare și piper dacă este cazul.
  • Piureul de morcovi l-am așezat prima dată și am folosit o formă zimțată să îi oferim textura, peste care am început să construim platoul. Am ales să aranjăm puiul pe platou în formă inițială a acestuia și am reîncălzit sosurile, pe care le-am servit în recipiente de ceramică. Cartofii piure și cartofii dulci i-am așezat pe platou folosind un sac de patiserie cu un vârf în formă de stea pentru un aspect mai deosebit.

Leave a Reply

Your email address will not be published.