fbpx

 Preparare: 90 minute        Gătire: 45 minute         Număr de porții: 2        Dificultate: medie

Aproape orice restaurant cu pretenții din întreaga lume va avea pe meniu homar sub o formă sau alta. În istoria modernă a bucătăriei, acest preparat a devenit foarte cunoscut și adus la nivel de fine dining, dar cu toate astea modul de preparare a rămas la fel de simplist ca și pe vremea când era considerată o mâncare inferioară. Ceea ce s-a modificat însă sunt garniturile și sosurile alături de care este servit. Modul de preparare a homarului este extrem de simplu, aveți nevoie de două elemente cheie: un homar viu și o oală cu apă clocotită. Această tehnică de a găti nu o recomandăm celor cu o fire foarte sensibilă, dar odată ce treceți peste partea sentimentală rezultatul obținut este extraordinar de delicios. Platoul pe care vi-l propunem este pentru două persoane, este un preparat ușor și care merge asortat cu un vin alb și o companie plăcută.

Ingrediente:

Balsamic dressing:

  • 120 ml. de oțet balsamic
  • 5 gr. miere
  • 5 gr. muștar
  • 2 căței usturoi
  • 20 gr. ceapă roșie
  • 235 ml. ulei vegetal
  • 120 ml. ulei de măsline
  • sare după gust
  • piper după gust

Instrucțiuni rețetă:

Balsamic dressing:

  • Pentru început vom pune într-o folie de aluminiu usturoiul și ceapa roșie, curățată și tăiată în cuburi mari, împachetăm bine folia de aluminiu și o punem la cuptor cam 30 de minute să se rumenească bine la o temperatură de 175 de grade C. După ce s-a rumenit bine ceapa și usturoiul le punem într-un blender și le mixăm împreună cu oțetul balsamic, mierea și muștarul la o viteza mare până se omogenizează. Într-un vas amestecăm uleiul vegetal cu cel de măsline. Dăm blenderul la o viteză medie spre mică și introducem încet și continuu mixul de ulei pentru a obține procesul de emulsificare. După ce am introdus intreaga cantitate de ulei vom asezona cu sare și piper după gust.

Platou Homar cu salata de rosii

Salată de roșii:

  • 75 gr. de roșii heirloom
  • 75 gr. de porumb
  • 20 gr. de jalapeno rondele
  • 1 lămâie

Salata de roșii:

  • Tăiem roșile în 2 sau 4 dacă sunt mai mari și le amestecăm cu rondelele de jalapeno (fara samburi) și cu porumbul. La mixul de roșii adăugăm lămâia tăiată cubulețe fără coajă și fără sâmburi și amestecăm totul cu balsamic dressing.

Platou homar

  • 1 homar
  • 5 fire de sparanghel
  • 10 ciuperci medii
  • 10 ml. ulei vegetal
  • 1 lime
  • 500 gr. cartofi
  • 30 gr. unt
  • 30 ml. lapte
  • pătrunjel

Gătire Homar:

  • Homarul se gătește foarte ușor și relativ repede. Vom pune o oală mare la fiert cu 8 litri de apă pe care o vom lăsa să dea în clocot, după care vom introduce homarii în apa clocotită și vom acoperi cu un capac (să aveți o foarte mare grijă ca homarii să fie vii, în cazul în care aceștia nu sunt sunt, vă sugerăm să nu îi folosiți fiindcă carnea de homar se strică foarte repede dacă nu este gătită). Timpul de fierbere variază foarte mult în funcție de dimensiunea homarului Cel mai simplu mod de a vă da seama când homarul este gătit este faptul sa el își va schimba culoarea și va deveni roșu aprins, totuși cea mai sigură metodă este de a folosi un termometru, temperatura internă dupa gătire a homarului trebuie sa fie 71 de grade celsius.

Preparare platou:

  • Preparăm cartofii piure în mod clasic cu lapte și unt, doar că atunci când îi fierbem nu îi curățăm de coajă iar la final adăugăm pătrunjel tocat mărunt.
  • Noi am ales să prăjim la cuptor sparanghelul și ciupercile, dar puteți să le trageți la tigaie în puțin ulei vegetal dacă vă este mai la îndemână.
  • Dacă doriți să le preparați în cuptor noi le-am amestecat cu 10 gr. de ulei vegetal, sare și piper după gust și le-am pus la cuptor circa 15 minute la o temperatură de 170 de grade C.
  • Asamblăm platoul cu toate elementele sale, de asemeanea vă recomandăm să aveți clești metalici pentru a sparge cleștii homarului (în cazul în care nu aveți clești speciali pentru homar puteți improviza cu ușurinta acei clești cu care spargeți nucile sau alunele de pădure).

Leave a Reply

Your email address will not be published.