fbpx

 Preparare:  1 oră        Gătire: 2,5 ore        Număr de porții: 8       Dificultate: medie

Rețeta de astăzi nu are nevoie de nici o introducere sau descriere, fiind una din cele mai cunoscute și apreciate preparate culinare din Romania. Acest preparat are originile în bucătăria ungurească dar a fost adoptată și modificată ușor de către români. Deși sunt o multitudine de rețete de gulaș, aceasta este una din preferatele nostre, iar acesta servit întrun bol de pâine va aduce un zambet pe chipul oricărui gurmand.

 Ingrediente gulaș:

  • 700 gr. antricot de vită
  • 400 gr. mușchi de porc
  • 150 gr. ceapă
  • 20 gr. usturoi
  • 300 gr. morcovi
  • 500 gr. cartofi albi
  • 1 kg. roșii de casă
  • 4 frunze de busuioc verde
  • 4 frunze de dafin verzi
  • 300 gr. untură de porc
  • 150 gr. pasta de ardei
  • 20 gr. boia dulce
  • sare după gust
  • piper după gust

Instrucțiuni rețetă de gulaș:

  • Într-o oală mare sau de preferat într-un ceaun punem la călit în untură de porc, carnea de vită și de porc. O rumenim bine până prinde culoare după care o scoatem din untură și o punem deoparte într-un bol.
  • În untura de porc punem usturoiul și ceapa și le lăsăm să se călească până prind culoare. După care adăugăm cartofii și îi călim și pe aceștia până formează o crustă ușoară. Adăugăm morcovii și lăsăm totul să se rumenească bine (să aveți grijă sa nu le ardeți, amestecați în mod continuu pe fundul oalei).
  • După ce toate legumele prind culoare adăugăm roșile, frunzele de dafin, busuiocul precum și pasta de adrei și amestecăm bine totul. Următorul pas este de a adăuga 1 l. de apă și lăsăm totul să fiarbă la foc mic sau în cazul în care facem gulașul la ciaun, înlăturăm lemnele mari de sub ciaun încercând să ținem un foc mocnit și amestecăm din când în când, având grijă să nu sfărâmăm legumele.

Gulas in paine

  • Când s-a redus zeama de pe gulaș cam cu un sfert adăugăm carnea de vita și de porc pe care am prăjit-o la început și lăsăm să fiarbă până scade zeama cam la jumătate și obținem un sos consistent (dacă vă place gulașul fără sos sau cu un sos foarte gros, un mic truc este sa spargeți cu lingura de lemn câțiva cartofi și câțiva morcovi, aceștia vor forma consistența dorită).
  • Secretul este de a gătii gulșul la foc mic într-un timp foarte îndelungat, această metodă va da savoare și aroma preparatului.
  • În mod tradițional gulașul se servește cu găluște dar fiindcă noi am ales să îl servim într-un bol de pâine, nu am mai introdus găluștele preferând să avem o consistență mai apoasă pentru un aspect mai plăcut în bolul de pâine. Va recomandăm să serviți gulașul alături de murături și ardei iuți proaspeți sau murați, de asemenea în anumite părți din țara se serveste cu smântână.

Leave a Reply

Your email address will not be published.